Klik op de vraag om het antwoord te zien!

Administratie

Stap 1: Club en leden aansluiten bij Sporta
  • Volg de procedure op Sporta Team de online procedure in.
  • Na verwerking ontvang je een bevestigingsbrief met verdere instructies.
  • Voltooi de aansluiting in Mijn Beheer (account aanmaken, leden toevoegen, agenda invullen, …).
Stap 2: Ploeg(en) inschrijven voor de competitie
Stap 3: Kom naar de startvergadering

De exacte datum en locatie ontvang je na inschrijving. Zorg dat je aanwezig bent om alle nodige informatie te krijgen voor het nieuwe seizoen!

Stap 1: Club en leden heraansluiten bij Sporta
  • Elk jaar tussen 1 mei en 30 juni moet je de heraansluiting regelen via Mijn Beheer.
  • Enkel tijdens deze periode kan je leden schrappen door ze uit te vinken.
  • In april ontvang je een heraansluitingsbrief met de volledige procedure.
Stap 2: Ploeg(en) opnieuw inschrijven
Stap 3: Kom naar de startvergadering

De exacte datum en locatie ontvang je na inschrijving. Zorg dat je aanwezig bent om alle nodige informatie te krijgen voor het nieuwe seizoen!

Tijdens het seizoen kan je steeds nieuwe spelers aansluiten via Mijn Beheer. Voor elke nieuwe speler die wil deelnemen aan de competitie moet je een foto toevoegen. Een competitiespeler kan slechts bij één club aangesloten worden als competitiespeler. Indien de speler reeds bij een andere club is aangesloten, krijg je een automatische melding. Sporta kijkt de aansluiting van het nieuwe lid na en keurt hem goed. Pas na goedkeuring is het lid speelgerechtigd en zal je een geldige lidkaart ontvangen.
Tijdens het seizoen kan je steeds nieuwe spelers aansluiten via Mijn Beheer. Voor elke nieuwe speler die wil deelnemen aan de competitie moet je een foto toevoegen. Een competitiespeler kan slechts bij één club aangesloten worden als competitiespeler. Indien de speler reeds bij een andere club is aangesloten, krijg je een automatische melding. Sporta kijkt de aansluiting van het nieuwe lid na en keurt hem goed. Pas na goedkeuring is het lid speelgerechtigd en zal je een geldige lidkaart ontvangen.
Elke club die meer dan 1 ploeg inschrijft voor de VKS dames- of herencompetitie zal bij het begin van het seizoen de namen per ploeg moeten doorgeven via Mijn Beheer. In de periode tussen 15/12 en 15/01 kunnen clubs spelers van ploeg veranderen. Dat moet doorgegevenw orden aan de wedstrijdverantwoordelijke.
Vanaf begin augustus zal een voorlopige kalender op onze site beschikbaar zijn. Elke ploeg wordt voor de aanvang van het seizoen uitgenodigd op de startvergadering. Daar wordt de wedstrijdkalender in samenspraak met alle ploegen van de reeks compleet gemaakt. De startvergadering gaat normaal door op de laatste donderdagavond van augustus.
Informatie over de startvergadering wordt steeds op de website gepubliseerd.
De cupwedstrijden worden door lottrekking bepaald. Vks-limburg maakt gebruik van het systeem van rechtstreekse eliminatie en/of een poule systeem.
Neen, dat mag niet. VKS organiseert een competitie met stijgers en dalers. Dat zijn basisprincipes van de recreatiecompetitie. Daar wordt niet aan getornd!
Nee, dit is niet toegelaten. We laten wel een uitzondering toe indien de speler uit Volley Vlaanderen minstens 42 jaar is bij de mannen en 35 jaar bij de dames. Als een VKS-speler zou overstappen naar Volley Vlaanderen wordt hij automatisch uitgesloten uit de VKS competitie. Mocht hij nog verder deelnemen, dan zullen de wedstrijden waaraan hij nog deelneemt omgezet worden in een verlies met forfaitscore!
De transfertperiodes zijn tussen 1 mei en 30 september (tussen het seizoen) en tussen 15 december en 15 januari (mits bevestiging van beide clubs). Een speler die stopt bij een club bij Volley Vlaanderen of FVWB kan starten bij VKS vanaf de daaropvolgende transfertperiode.
Op het wedstrijdblad van een lager geklasseerde ploeg mag nooit een speler van een hoger geklasseerde ploeg voorkomen. (boete voorzien + forfait) En elke speler van een lager spelende ploeg mag tot 3x voorkomen op het wedstrijdblad van een hoger spelende ploeg.

Praktische Informatie

Normaal ontvangt de ploegverantwoordelijke een aantal dagen voor de wedstrijd een email met de link naar het wedstrijdblad. Het wedstrijdblad kan je (als ploegverantwoordelijke) ook terugvinden op de website van Sporta. Inloggen met je gegevens en bij de competitie even filteren op je club en ploeg en dan bij de wedstrijd onder de (i) vindt je een link naar het wedstrijdblad (link)
De ploegverantwoordelijke ontvangt normaal altijd een link naar het wedstrijdblad een aantal dagen voor de start van de wedstrijd. Mocht je als ploegverantwoordelijke geen link ontvangen hebben neem dan contact op met je clubverantwoordelijke om na te gaan of je de nodige rechten hebt. De clubverantwoordelijke kan aanduiden wie het wedstrijdblad ontvangt voor de aanvang van een wedstrijd. Je kan de link naar het wedstrijdblad ook rechtstreeks vinden op de site van sporta. Meer info vind je hier (link)
Alle uitslagen worden nu doorgestuurd via de https://mijnbeheer.sportateam.be Indien het toch niet mogelijk is om de uitslag door in te geven kan je altijd een mailtje sturen naar uitslagen@vks-limburg.be
Het tijdstip vermeld het tijdstip dat zaal beschikbaar dient te zijn voor de opwarming. De wedstrijd zelf dient uiterlijk 30 min na dit tijdstip aan te vangen.
Sporta is verantwoordelijk voor het behandelen van alle ongeval aangiften. De laatste recente informatie vind je op hun site onder het https://mijnbeheer.sportateam.be overzicht.
wat te doen bij een ongeval
(extra info)
Op deze site staat een overzicht van de stijgers en dalers onder downloads en nuttige documenten. (link)

Wedstrijdreglementen

Bij het 3-punten systeem, zullen er steeds 3 punten te verdelen zijn. Wint je ploeg met maximum 1 tegenset, dan zal je als winnaar 3 punten krijgen. Wint je ploeg met 2 tegensets, dan zal ze slechts 2 punten krijgen. De overgebleven punt gaat naar de verliezende ploeg. Verliest je ploeg met maximum 1 gewonnen set, dan zal je hiervoor geen punten krijgen. Verlies je, maar weet je je tegenstander 2 sets afhandig te maken, dan zal je beloond worden met 1 punt.
In een set tot 25 punten, krijgt de ploeg van de laagste afdeling 2 punten per set per afdelingsverschil voorsprong. Uitzondering is de laatste set waar er maar een voorgift van 1 punt per afdelingsverschil gegeven wordt. Een ploeg uit de derde afdeling krijgt zo 4 punten voorsprong in sets 1 tot 4 en 2 punten in set 5 wanneer ze in de beker aantreedt tegen een ploeg uit eerste afdeling. Deze voorgift verdwijnt bij de finales.
Net als in de competitie zijn bij VKS netfouten NIET toegelaten.
Bij VKS hanteren we geen technical time-outs.
Bij de ploeg die de forfait veroorzaakt, zal een punt afgetrokken worden. Dit is echter geen recht. Het VKS bestuur beslist of een puntverlies toegepast zal worden.
- een achterspeler die binnen de driemeterlijn een bal over het net brengt dit enkel mag doen als hij met zijn handen niet hoger rijkt dan de netrandhoogte; - indien een libero binnen de driemeterlijn een bovenhandse pas geeft dit niet mag gevolgd worden door een aanvalsactie (tip of smash waarbij de bal over het net wordt gebracht). Er mag enkel worden overgetoetst of de bal onderhands worden gespeeld.
Sinds we met het rallypoint systeem spelen wordt de 5de set gespeeld tot 1 ploeg 15 punten heeft en er een verschil van 2 punten is, anders gaat het verder tot 1 ploeg 2 punten meer heeft.
een vraag die regelmatig gesteld wordt is of een achterspeler zijn handen omhoog (hoger dan zijn schouders) op het moment dat zijn medespeler serveert. Het bestuur van VKS volgt hiervoor artikel 12.5 van de internationale volleybal spelregels. Dit stelt: "de spelers van de opslaggevende ploeg mogen door een individueel of collectief scherm, de tegenstander niet beletten de opslaggever te zien of het traject van de bal te zien. Een speler maakt ene scherm als hij met de armen zwaait, springt, of zijdelings beweegt op het ogenblik dat de opslag wordt uitgevoerd, of door zich te groeperen om het traject van de bal te verhinderen. Dus: handen omhoog steken door een achterspeler van de opslaggevende ploeg, zonder beweging mag! Zich groeperen om het zicht te belemmeren mag niet!